BOL U KIČMI, ODNOSNO BOL U LEĐIMA

BOLOVI U LEĐIMA

Osnovu  čovekovog skeleta čini  kičmeni stub, sastavljen od pršljenova. Da bi shvatili kako se smanjuju bolovi u leđima, moramo znati šta je to kičma i od čega se sastoji. Kičma  se prostire od glave, odnosno vrata, pa sve do trupa. Unutar  kičme se nalazi kanal koji je ispunjen sa kičmenom moždinom.

Kičma se deli na :

  1.  vratni  ili cervikalni deo
  2. grudni  ili torakalni deo
  3. slabinski ili lumbalni deo
  4.  krsno-trtični deo
  5. repni deo.

Čovekova kičma je sastavljena od 33-34 pršljena. Prva 24 su međusobno odvojena i nazivaju se pravim pršljenovima, dok su preostali međusobno srasli  i poznati su kao lažni pršljenovi. Više o strukturi kičme saznajte ovde.

U današnje vreme, prema statistici jedna od četiri osobe ima neki problem sa kičmom  i bolovi u leđima.  Uzroci su razni, pomenućemo samo neke : poremećaj mišićno-koštanog sistema, prekomerna težina, neurološke bolesti, premalo kretanja, loš dušek na kome spavamo, itd. Pacijenti se najčešće žale na   tup i dubok bol u leđima,  trnjenje i grčevi u nogama, slabost mišića.   Trnci se često pojavljuju  duž leđa, dolazi do ukčenosti, itd. 

 

BOL U LEĐIMA

Razlikujemo akutni bol i hronični bol.  Akutni   se pojavljuje ponekad i  veoma često iznenada, dok hronični bol  traje nekad bez prekida duži vremenski period. Uz stalne bolove koji variraju,  bolesnicima je otežan svakodnevni životni ritam, javljaju se poteškoće pri hodanju, problem pri ustajanju, pri obavljanju raznih kućnih poslova, ograničena im je sposobnost  pri radu. Često dolazi i do okoštavanja ligamenata, što može dovesti do ukočenosti  kičme, pogrbljenosti, itd.

Bolovi u leđima - metode lečenja ?

Svi koji pate od ovakvog oboljenja znaju  za lekove koji se koriste u reumatologiji,  tzv. nesteroidni antireumatici. Kod hroničnih bolova kičme, prekomerno uzimanje lekova može imati  štetne posledice u gastrointestinalnom traktu, ali i u kardiovaskularnom sistemu. Preporuka lekara je svakako  više fizičkih vežbi, fizikalna terapija, akupunktura, joga, odnosno sve što utiče da se broj lekova smanji ili potpuno izbaci  iz upotrebe. Za uklanjanje grčeva i bolova u leđima korisna je i magnetna terapija sa akupunkturnim magnetima, koje već  godinama proizvodi Institut Mihajlo Pupin iz Beograda. Stručnjaci iz ove ustanove su konstruisali  magnetni  sistem za leđno lumbalnu regiju, pojas za leđa koji se prostire od prvog do poslednjeg pršljena. 

Šta je naša preporuka za smanjenje bolova u leđima ?

Magnetni pojas odnosno magnetni sistem za kičmu u sebi sadrži 36 magneta, koji su ušiveni u pamučni omotač. Pored toga što otklanja bol, veoma  lako se namešta pomoću lastiš traka, lagan je za nošenje, može da se nosi i za vreme posla ispod odeće. Magneti su raspoređeni po akupunkturnim tačkama  i korišćenjem ovog magnetnog pojasa za kičmu dolazi do značajnog poboljšanja cirkulacije i prokrvljenosti, opuštaju se mišići i tenzije u njima, bol u kičmi , odnosno bol u leđima se eliminiše, itd.

Više o našem proizvodu koji ublažava bol u leđima pogledajte ovde.

Call Now Button