Celulit na nogama

celulitPostoje različita mišljenja među stručnjacima kada je u pitanju definisanje celulita, ali ono oko čega se svi slažu je da u današnje vreme celulit predstavlja estetski problem ogromnog broja ženske populacije. Jedna od glavnih tema ženskih razgovora je kako ukloniti celulit, anticelulit masaža, anticelulit kreme, anticelulit dijeta, celulit forum, celulit iskustva…ove teme su posebno prisutne pred odlazak na godišnje odmore i sa dolaskom lepog vremena, ali pitanje kako skinuti celulit na nogama i na zadnjici zahteva niz postupaka i promena u svakodnevnom načinu života, kao i primenu odgovarajućih tretmana u cilju dobijanja željenog rezultata glatke, zategnute kože, bez izgleda čuvenog poređenja „pomorandžina kora“.

Celulit je želatinozna materija koju čine otpadni proizvodi, kapljice masnoće i vode koji nastaju razmenom materije u organizmu. Tokom vremena dolazi do pritiska na okolno zdravo tkivo, nema redovne razmene materija i nagomilavaju se štetni produkti.

Jedna od zabluda je da se celulit vezuje za gojaznost (zato što je najčešće prisutan kod gojaznih osoba), ali može se javiti i kod vrlo vitkih osoba, u vreme puberteta (zbog elastičnosti mlađe kože može biti neko vreme nevidljiv).

Uzroci nastanka celulita:

 • genetski faktor ima bitnu ulogu
 • disbalans endokrinih i metaboličkih procesa
 • nepravilna ishrana (neredovni i nezdravi obroci)
 • nedovoljan unos tečnosti
 • nedovoljna fizička aktivnost (sedeći način života)
 • slaba venska i limfna cirkulacija

Postoje podaci koji ukazuju i na sledeće provokativne činioce: ( stres, alkohol, pušenje, poremećaj funkcije jetre, prekomerno izlaganje suncu koje ubrzava proces starenja kože, gojaznost, celulit u trudnoći, upotreba visoko prerađene, nezdrave hrane, tesna odeća, nekontrolisana upotreba lekova…).

Razlog za češću pojavu celulita kod žena i retko kod muškaraca jeste razlika u građi potkožnog masnog tkiva, koga čine masne ćelije (lipociti), grupisani u režnjiće. Vezivne pregrade koje se nalaze između režnjića sagrađene su od kolagenih i elastičnih vlakana između kojih prolaze limfni i krvni sudovi. Građa režnjića i položaj pregrada je jedan od glavnih razloga za nastanak celulita kod žena (pregrade su postavljene vertikalno u odnosu na površinu kože), dok su kod muškaraca ukrštene i čine mrežu, tako da ne dozvoljavaju probijanje zgrudvanih režnjića prema koži.

celulit2

Celulit može biti:

 • tvrdi ( najčešće kod mlađih osoba) – vezan za mišiće, teško se odvaja od tkiva.
 • meki – nastaje kasnije, sa starenjem kada koža gubi elastičnost.

Načešće lokalizacije su celulit na nogama i na zadnjici (sedalni deo), kolenima, listovima,stomaku, na rukama…

Na osnovu promena koje nastaju, celulit se može podeliti u četiri stadijuma i smatra se da su u prvom stadijumu promene reverzibilne, dok se u ostalim mogu ublažiti i privremeno otkloniti.

(eng. pinch-uštipak, mala količina koja se uhvati sa dva prsta), izvodi se tako što se sa spoljašnje strane butane palcem i kažiprstom uhvati koža i posmatra se nastali kožni nabor.

STADIJUM I OPIS KOŽNOG NABORA:

 1. negativan test-nema izgleda pomorandžine kore
 2. pozitivan test, nisu vidljivi spoljašnji znaci na koži pri stajanju i ležanju
 3. izgled pomorandžine kore pri stajanju, ali ne i pri ležanju
 4. pomorandžina kora pri stajanju i pri ležanju
 5. bol pri izvođenju testa

Rešavanje problema sa celulitom najpre obuhvata promenu nezdravog načina života.

Ishrana mora biti bogata voćem i povrćem (obezbediti redovno pražnjenje creva), izbaciti šećer, kafu, gazirana pića, alkohol, veštačke i hemijske proizvode, crvena mesa, so…,unositi dovoljno tečnosti u toku dana. Postoje anticelulit dijete, anticelulit čajevi – ali sve to upotrebljavati uz konsultovanje stručnih osoba.

Fizička aktivnost – mora biti kontrolisana od strane stručnjaka, jer svako preterivanje dovodi do suprotnog efekta, tj. stvara se više mlečne kiseline i drugih štetnih materija, samim tim i celulita. Postoje razne anticelulit vežbe, kao i veliki broj estetskih tretmana koji pomažu u smanjenju celulita (mezoterapija, kavitacija, radiotalasni lifting..).

Na tržištu je prisutan veliki broj kozmetičkih proizvoda kada je u pitanju anticelulit masaža (ručna ili aparaturna), anticelulit kreme koje se nanose na kožu i čiji aktivni sastojci dovode do smanjene vidljivosti celulita.

Anticelulit trenerka (Magcelfit) je proizvod koji je napravljen od materijala koji je dermatološki testiran i odgovara i najosetljivijoj koži. Sadrži magnete čija je jačina određena prema standardima i sa dokazanim povoljnim dejstvom kod poboljšanja cirkulacije, boljeg dopremanja kiseonika i hranljivih materija u masno tkivo i ubrzanje razgradnje, vrši limfnu drenažu, smanjuje otoke i bol, dovodi do povećanja elastičnosti i zategnutosti kože.

MAGCELFIT – anticelulit trenerka
MAGCELFIT – anticelulit trenerka
Call Now Button