Bolovi u kukovima

ANATOMIJA KUKA I KARLICE -Bolovi u kukovima

Kuk je jedan od najvećih i najvažnijih zglobova koji ima važnu funkciju u razvoju i održavanju pravilne arhitekture lokomotornog sistema (statike i simetrije tela). Nalazi se između karlice i gornjeg dela butne kosti (femura), a čini ga karlična kost svojim kružnim udubljenjem (acetabulum) u koji uleže glava femura, koji su povezani ligamentima. Spada u pokretne zglobove i omogućava pokrete nogu u više pravaca: fleksija (podizanje), ekstenzija (ispružanje), abdukcija (odmicanje nogu od tela), adukcija (primicanje nogu ka telu), spoljašnja i unutrašnja rotacija. Zbog ovih karakteristika kuk je veoma važan za balans tela u statičkom položaju (pri stajanju), dinamičkom položaju (hodanje i trčanje).

Najčešće tegobe i problemi sa kukovima

Tokom proteklih vekova patološka stanja kuka najviše su bila problem dečijeg uzrasta. Uglavnom su bili u pitanju razvojni deformiteti, kao i deformiteti nastali zbog loše ishrane i infekcija. Razvojem medicine i usavršavanjem tehnologije u ogromnoj meri je smanjen broj ovakvih slučajeva.
Kod starijih osoba je dominantna bila trauma kuka, manje degenerativna stanja.
Produžetkom životnog veka dolazi do razređenja kostiju (osteoporoza)-što je i glavni uzrok za lake i česte prelome kuka kod starije populacije.
Saobraćajni traumatizam (povreda kuka) je veliki problem, jer često dovodi do teških invalidnosti mlađe populacije i radno aktivnih ljudi.
Povrede lokomotornog sistema su česte kod sportista, kao i kod iscrpljujućih treninga nedovoljno pripremljenog organizma.
Bol u kukovima nastaje najčešće zbog opterećenja zgloba kuka usled poremećenih odnosa snaga mišića kukova (nejednako korišćenje mišića), što dalje dovodi do poremećaja statike i dinamike. Vremenom se bol u kuku pojačava, ograničava pokrete, nastaje otežano hodanje. Bolovi u kukovima se u nekim slučajevima javljaju kao posledica trenja kostiju zbog nepravilnog razvoja kostiju, naprsnuća, upala i otoka, infekcija.
Bolovi u zglobovima koji duže traju i šire se na ostale delove tela (bolovi u leđima, bolovi u nogama, bolovi u vratu), zahtevaju detaljan pregled i preduzimanje odgovarajućih mera lečenja.

Institut Mihajlo Pupin Beograd u svom širokom asortimanu proizvoda koji su kreirani na osnovu dugotrajnih istraživanja i klinički je potvrđeno njihovo dejstvo, ima magnetni sistem za kuk. Problemi sa kukovima i bolovi koji su nastali kao posledica povreda (naprsnuća, uganuća, prelomi…), kod reumatskih bolesti, osteoporoze, slabije cirkulacije-uspešno se smanjuju zahvaljujući dejstvu statičkog magnetnog polja i stimulacije akupunkturnih tačaka.
Institut Mihajlo Pupin proizvodi su zaštićeni zakonom o intelektualnoj svojini.

Osteoartritis

Uzrok nastanka osteoartritisa nije u potpunosti definisan, ali je dokazano da u značajnoj meri utiču genetska predispozicija i faktori spoljašnje sredine (prekomerna telesna težina, stres, dijete, način života, povrede zglobova..). Bolest se može ispoljiti na bilo kom zglobu, a najčešće na kolenima, rukama i kukovima. Dolazi do oštećenja hrskavice (glatko tkivo koje pokriva završetke kostiju u zglobu). Sa razvojem bolesti gubi se prvobitni normalan oblik zgloba, nastaje slabost mišića oko kostiju, javlja se zapaljenje i bolovi u zglobovima.
Kod osteoartritisa kukova (koksartroza), nastaje otežano hodanje, ukočenost, otok i bol u kuku. Na stanje kukova veliki uticaj ima telesna težina Obavezno je smanjenje prekomerne težine da bi došlo do rasterećenja zglobova. Fizikalna terapija smanjuje bolove i ukočenost zglobova, poboljšava pokretljivost zglobova, jača mišiće. U težim slučajevima (značajan stepen disfunkcije zgloba, nemogućnost prestanka bolova upotrebom lekova)-vrši se operacija i zamena kuka.

Prelom kuka

Prelom kuka najviše nastaje pod zbog dejstva jake sile na predeo kuka (saobraćajne nesreće, padovi). Kod starijih osoba je karakteristično da prilikom padova dolazi do preloma kuka, najviše zbog osteoporoze.
Postoje različite vrste preloma ovog zgloba (glava ili vrat butne kosti, inter ili subtrohanterični) i u odnosu na lokalizaciju preloma vrši se terapijski pristup (konzervativni ili hirurški). Simptomi su različiti i zavise od mesta, vrste i jačine preloma. Prisutni su bolovi različitog intenziteta, ograničenost ili nemogućnost pokreta povređene strane, a kod težih slučajeva može doći do šoka i povrede unutrašnjih organa.

Magnetoterapija (lečenje magnetima) predstavlja drevnu metodu koja je priznata u svetu i kod nas kao uspešna u tretiranju i smanjenju različitih vrsta bolova, povreda, problema sa cirkulacijom, poboljšanja imunog sistema, kao i sveukupnog zdravstvenog stanja ljudi. Mogu je koristiti i deca svih uzrasta, neinvazivna je i nema štetnog dejstva.
Institut Mihajlo Pupin je lider u proizvodima sa magnetima, poznat kod nas i u svetu. Svi proizvodi su testirani i zabeleženi su odlični rezultati i zadovoljstvo klijenata koji su koristili proizvode.
Magnetni sistem za kuk sadrži magnete čiji je intenzitet magnetnog polja u saglasnosti sa preporukama SZO (Svetske zdravstvene organizacije) i nema neželjenih efekata na ljudsko zdravlje.
Primenom magnetnih proizvoda dolazi do značajnog poboljšanja cirkulacije, smanjuju se bolovi, opuštaju mišići, olakšani su pokreti i ostvaruje se pozitivno dejstvo na celokupan organizam.
Institut Mihajlo Pupin magneti su raspoređeni po tačno definisanim akupunkturnim tačkama, tako da se efekti postižu kombinacijim statičkog magnetnog polja i akupunkturnim tačkama.

Call Now Button