Bol u kolenu sa unutrašnje strane

Bol u kolenu sa unutrašnje strane

Bol u kolenu sa unutrašnje strane često može biti posledica različitih faktora. Jedan od najčešćih uzroka jeste oštećenje meniskusa. Meniskusi su hrskavičaste strukture koje se nalaze između kostiju u kolenu i služe kao amortizeri. Oštećenja meniskusa često uzrokuju tupu, povremenu bol koja se pogoršava pri savijanju kolena ili opterećenju.

Takođe, upala ili iritacija unutrašnjeg kolateralnog ligamenta (MCL) može biti uzrok bolova na ovoj strani kolena. MCL je važan ligament koji pomaže stabilnost kolena, a njegovo oštećenje može dovesti do nelagodnosti.

KOJI SU NAČINI DA SE REŠI BOL U KOLENU ?

Da bismo rešili problem bolova na unutrašnjoj strani kolena, prvi korak je odmor. Odmorite nogu, izbegavajte aktivnosti koje izazivaju bol, i dajte vremena vašem telu da se oporavi. Primena leda može smanjiti otok i bol, dok kompresija i podizanje noge takođe mogu biti od pomoći.

U mnogim slučajevima, bolovi će se smanjiti ili nestati sa odgovarajućim mirovanjem. Međutim, ako bolovi ne prestanu ili postanu ozbiljniji, važno je da se konsultujete sa lekarom. Lekar može preporučiti dodatne testove kao što su rendgen ili magnetna rezonanca kako bi se precizno utvrdio uzrok problema.

Nakon postavljanja dijagnoze, vaš lekar će vam predložiti plan lečenja. To može uključivati fizikalnu terapiju, nošenje ortoze za koleno radi podrške i stabilnosti, ili čak hirurški zahvat ako je potrebno.

Važno je da se pridržavate uputstava svog lekara i ne forsirate koleno pre nego što bude potpuno oporavljeno. Pravilna rehabilitacija i fizička terapija igraju ključnu ulogu u procesu ozdravljenja.

Bol u kolenu sa unutrašnje strane – ZAKLJUČAK

U zaključku, bol u unutrašnjem delu kolena može biti uzrokovan različitim faktorima, ali uz pravilan pristup i saradnju sa lekarom, većina slučajeva se može uspešno rešiti. Ne zaboravite da se konsultujete sa stručnjakom kako biste dobili tačnu dijagnozu i plan lečenja prilagođen vašim potrebama.

U daljem tekstu pričaćemo o još nekim problemima koji nastaju u vezi sa kolenom i sa strukturom kolena.

SPORTSKO KOLENO 

Jedan od najkompleksnijih i najčešće povređivanih zglobova je zglob kolena (articulatio genus). U sportskoj medicini je prihvaćen i naziv sportsko koleno, jer povrede u najvećem broju slučajeva nastaju kod sportista. Zbog oblika zglobnih površina to je nestabilan zglob čija stabilnost zavisi od ligamenata, kapsule i mišića. 

U kolenu se izvode pokreti savijanja (flexio), opružanja (extensio), pri savijanju spoljašnja i unutrašnja rotacija (rotatio).

M.quadriceps je mišić koji je zadužen za pokrete ispružanja kolena i sa patelom (čašicom) i ligamentom patele gradi ekstenzorni aparat kolena. Pokrete savijanja potkolenice prema butnoj kosti obavljaju mišići zadnje grupe buta (m. semimembranosus, m. semitendinosus, m. biceps femoris) i sa unutrašnje strane m. gracilis.

ZGLOBNA ČAHURA

Zglobna čahura (capsula articularis) je vezivna opna koja obezbeđuje čvrstinu zglobu kolena, a pojačavaju je zglobne veze-ligamenta kolena. To su pasivni stabilizatori kolena, od kojih su najvažniji prednji i zadnji ukršteni ligament (ligamentum cruciatum anterior et posterior), koji se suprotstavljaju silama koje nastoje da razdvoje zglobne površine butne kosti (femura) ili pomere tibiju (golenjaču) ispod femura napred ili pozadi, unutrašnji i spoljašnji kolateralni ligament. Istegnuće prednjeg ukrštenog ligamenta je česta sportska povreda, koja se relativno brzo rešava, dok naprsnuća dovode i do kidanja hrskavice kolena-obično medijalnog meniskusa. U sportskim aktivnostima (kontaktni sportovi, sportovi sa loptom), prilikom jakog udarca u koleno nastaje povreda sa otokom, krvarenjem unutar kolena, pokreti su ograničeni, javlja se ukočenost i bol u kolenu.

Zadnji ukršteni ligament je čvršći od prednjeg, povrede su ređe i lakše, a lečenje je uglavnom neoperativno.

NAJČEŠĆE POVREDE KOLENA KOD SPORTISTA

Skakačko koleno (Osgood-Schlatter)

Ovo stanje su prvi opisali američki hirurg Osgood i švajcarski hirurg Schlatter početkom XX veka.

Po učestalosti se nalazi na prvom mestu povreda u onim sportovima gde su česti skokovi, trčanje ili opružanje zgloba kolena sa velikim opterećenjima (odbojka, rukomet, košarka, skok u vis, skok u dalj, hokej, trosko, tenis, trčanje…). U periodu adolescencije koštani rast je brži od mišićno-tetivnih struktura, tako da prilikom prekomernih sportskih aktivnosti dolazi do čestih kontrakcija „prekratkog“ mišića kvadricepsa i nastaju avulzijski prelomi u predelu gornjeg kraja golenjače.

Glavni simptom je BOL U KOLENU, koji se pojačava prilikom trčanja, skakanja, klečanja, čučanja i hodu uz i niz stepenice, a smanjuje se pri odmoru. Otečeno koleno je uglavnom toplije od okoline, a ponekad se može javiti i crvenilo.

Najvažnije je sprovođenje odgovarajućih dijagnostičkih postupaka i postavljanje tačne dijagnoze od strane lekara.

Sportsku aktivnost dozvoliti u onoj meri u kojoj ne dovodi do bolova (npr. plivanje). U akutnoj, bolnoj fazi primenjivati led (bez direktnog postavljanja na kožu, masaža kolena nije dozvoljena). Kasnije je najvažnije sprovoditi vežbe istezanja kolena. Ukoliko sportista nastavi sa treniranjem iako je prisutan umereni bol, preporuka je da se nose steznici za kolena. Samostalno stavljanje ortoza za koleno može dovesti do pogoršanja stanja.

Trkačko koleno (Runners knee)

Trkačko koleno je stanje koje se u literaturi može naći i pod imenom patelofemoralni bolni sindrom (Patellofemoral Pain Syndrome).

Povreda je najzastupljenija kod profesionalnih atletičara i trkača na duge staze. U faktore rizika koji mogu prouzrokovati ovu povredu spadaju: visoko smeštena patela, tzv. X noge, široka karlica kod žena, previše trčanja nizbrdo, preterana sportska aktivnost, neadekvatna sportska obuća ( istrošene patike)

Glavni simptom je BOL U KOLENU, koji nastaje obično u pateli ili neposrednoj blizini, posebno uz unutrašnju ivicu ili ispod patele. Bol može nastati i usled dugotrajnog sedenja sa savijenim kolenima i postepeno se smanjuje pri hodanju ili se pojačava pri čučnju.

Za tačno postavljanje dijagnoze neophodna je poseta lekaru, jer BOLOVI U KOLENU mogu nastati kod mnogih drugih oboljenja, kao što su: povrede ligamenata, povrede meniskusa, artritis kolena… Pored bola, prilikom kretanja u zglobu kolena se javljaju krepitacije (struganje), a kod nekih pacijenata i otok kolena koji se pogoršava pri kretanju, a smanjuje u mirovanju.

Neophodno je prekinuti sa sportskim aktivnostima, izbegavati nošenje teškog tereta.

PREPORUKE LEKARA OBAVEZNO

Od lekova se preporučuje (uz saglasnost lekara) upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (Ibuprofen, Voltaren..), upotreba leda (ne duže od tri dana), a vežbe za jačanje kolena (mišića kvadricepsa) mogu početi kada prestanu bolovi.

Bol u kolenu sa unutrašnje strane – Povreda meniskusa

Glavna uloga meniskusa je stabilizacija kolena pri pokretu. Kada pod uticajem svakodnevnih napora i stresa dođe do povrede i oštećenja kolena, nastaje otok i često je jedino rešenje operacija kolena. Postoperativni oporavak nije dug, sportisti se ubrzo nakon operacije vraćaju svojim sportskim aktivnostima. Više o povredi meniskusa vidite ovde.

Postoje dva meniskusa (unutrašnji i spoljašnji), čija oštećenja mogu nastati odjednom, ali uglavnom nastaju kao posledica više manjih oštećenja koja rezultuju otokom, nemogućnošću pokreta kolena i puknućem.

Kod oštećenja koja ne zahtevaju operativni zahvat (prisutan bol i manje blokade koje ne ugrožavaju kretanje), preporučuje se fizikalna terapija, laser, ultrazvuk, magnetoterapija i elektroterapija, kasnije i određene vežbe koje dovode do stabilizacije kolena.

NAJVAŽNIJE JE POSTAVITI DIJAGNOZU KOD OŠTEĆENJA HRSKAVICE

Često oštećenja hrskavice i oštećenja meniskusa imaju skoro iste simptome, tako da je od ključnog značaja ispravno postavljena dijagnoza.

Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata koji su operativno lečeni (uklonjen jedan ili oba meniskusa iz kolena), povećan rizik za nastanak artroze kolena, tako da je tendencija da se meniskus uklanja parcijalno umesto potpuno, a u odeređenim slučajevima se vrši šivenje meniskusa.

Bol u kolenu sa unutrašnje strane – Gonartroza

Artroza spada u grupu degenerativnih bolesti zglobova, sa još uvek nedovoljno poznatim uzrokom nastanka. Smatra se da postoje činioci koji utiču na nastanak ovog oboljenja: genetska predispozicija, hormonski disbalans, proces starenja tkiva, različiti spoljašnji faktori…

U zavisnosti od uzroka nastanka artroze se dele na:

  • primarne (prisutna je slabost hrskavice nepoznatog porekla, uz normalno opterećenje)
  • sekundarne ( preopterećenje kod normalne hrskavice, ali i posledica urođene anomalije zglobova, metaboličkih i endokrinih bolesti, upala, povreda…)

Zglob kolena je najčešća lokalizacija artroze-gonartroza.

SIMPTOMI GONARTROZE

Glavni simptom je bol koji se javlja najpre pri penjanju i silaženju niz stepenice i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja. Kasnije nastaju i drugi simptomi u vidu ograničenja pokreta, zadebljanje zgloba, nestabilnost kolena. Ove promene uzrokuju „klecanje“ i „otkazivanje“ kolena.

Za postavljanje dijagnoze se pored anamneze i kliničkog pregleda koriste različite radiološke metode, na osnovu kojih se preduzimaju mere lečenja. Treba znati da su promene na hrskavicama i kostima nepopravljive (ireverzibilne), ali se mogu preduzeti mere u vidu smanjenja bola i spazama, prevencija kontraktura i poboljšanje aktivnosti svakodnevnog života.

U tom smislu se osim lekova (antireumatici, analgetici..), preporučuje i fizikalna terapija (hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija), a u određenim slučajevima je indikovana i operacija.

Bol u kolenu sa unutrašnje strane – Magnetoterapija

Stimulacijom tačno određenih akupunkturnih tačaka i dejstvom statičkog magnetnog polja ostvaruje se značajno poboljšanje cirkulacije, prestanak bola, opuštanje mišića i poboljšanje opšteg stanja organizma.

Magnetni sistem za koleno je klinički ispitan i preporučuje se kod bolesti i stanja kao što su:

  • Bol u kolenu sa unutrašnje strane
  • smanjena cirkulacija
  • spazam mišića
  • otok
  • degenerativne bolesti
  • kod različitih povreda
  • kod preloma, naprsnuća, uganuća. 
Pogledajte naš MAGNETNI SISTEM ZA KOLENO koji ublažava bolove u kolenu OVDE.
Bol u kolenu sa unutrašnje strane
Call Now Button