HRONIČNI BOL I REUMA

Bol i reuma

Bol i reuma.  Bol definišemo kao subjektivni  osećaj akutne fizičke patnje ili nelagodnosti uzrokovane nekom povredom ili raznim bolestima. Telo nam šalje signal da nešto nije u redu.  

Postoje dve vrste bolova :

  1.   Akutni  ili trenutni bol npr. kada se ubodete na iglu, kada se opečete. Jakog je intenziteta ali traje kratko.  
  2.  Tzv. hronični  ili dugotrajni bol,  koji  za razliku od akutnog traje najmanje tri meseca. Hronični bol veoma utiče na kvalitet života bolesnika, umanjuje fizičku aktivnost što dovodi do oslabljenosti mišića, itd.

HRONIČNI BOL 

Prema istraživanjima, oko 50% osoba starijih od 15 godina je imalo bar jednu hroničnu bolest i to više žene nego muškarci. Jedna od najčešćih bolesti današnjice  je koja nažalost veoma utiče na kvalitet života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.  Postoje razni uzroci za dobijanje ove hronične bolesti kao što su prehlada. Takođe korišćenje  neadekvatnih lekova kao i nepravilna ishrana ali i genetika svakako utiče. Simptomi same bolesti se manifestuju   koji postaju jači na promenu vremena.

Veoma  opasna i teška bolest na duže staze može dovesti  do deformiteta određenih delova tela. Zbog toga je moramo  držati pod kontrolom i pokušati na sve moguće načine ublažiti hronični bol koji  izaziva reuma ili kostobolja. Pogledajte šta je reumatoidni artritis.

Bol i reuma – Alternativna medicina

Dosta je primenjiva po pitanju lečenja i ublažavanja bolnih stanja. Razne kreme i melemi se prave kako bi se mazalo bolno mesto, razni oblozi od lekovitog bilja, upotreba akupunkturnih magneta za poboljšanje cirkulacije. Pored svega, veoma  je važna ishrana i održavanje idealne kilaže. Osobe koje pate od reumatskih bolova treba da izbegavaju belo brašno i šećer,  hranu koja sadrži konzervanse, alkohol, slatkiše i gazirana pića.  Preporuka je piti najmanje dve litre vode u toku dana kao i unošenje  namirnica koje u sebi sadrže sumpor (crni i beli luk, jaja, ribu…). Od žitarica se ne preporučuje kukuruz a poželjno je koristiti proizvode od heljde.  Preporuka je i konzumiranje namirnica koje u sebi sadrže kalcijum -koji je najodgovorniji za zdravlje kostiju. Silicijum– kojeg ima u mekinjama i biljnim vlaknima,  selen (paradajz, prokelj, tunjevina),  vitamin B3 ( mleko i  mlečni proizvodi, grašak) kao  i vitamin B6 ( banana, riba, avokado).

Bol i reuma – kako se leče

Uz promenu načina ishrane reuma se leči medikamentima  i fizikalnom terapijom, ali ukoliko su tegobe velike i ne mogu na jedan od ovih načina da se leče onda se problem pristupa hiruškim putem.  Od lekova se daju oni za smanjenje bolova ( nesteroidni antireumatici), za opuštanje mišićne tenzije, ali česta je  primena injekcija u bolna mesta. Fizikalna terapija  se pokazala kao dobar način u lečenju i suzbijanju bolova kod reume ili kostobolje. Primenjuju se sve vrste fizikalne terapije : kineziterapija, elektroterapija, terapija laserom, terapija sa magnetima, termoterapija, ultrazvučna terapija, itd.  

MAGNETNA TERAPIJA U KUĆNIM USLOVIMA PROTIV BOLA I REUME

Danas je moguće i u kućnim uslovima primeniti neki od načina  lečenja reume. Pre svega promena načina ishrane, razne obloge od lekovitog bilja ali i jedan vid fizikalne terapije : primena magneta na bolna mesta.  Magnetna terapija  poboljšava tok krvi kroz mišiće i čisti višak štetnih materija  koji su nagomilani u njima. Taj otpad  je u većini slučajeva uzrok bola kod reume ili kostobolje. Više o mogućnostima smanjenja bola i reume sa magnetima Instituta Mihajlo Pupin -piezotehnologija doo pogledajte ovde.

Bol i reuma
Call Now Button